уторак, 16. јул 2013.

Fašistički poziv na linč Pavla Ćosića

Piše: Pavle Ćosić

Kako „E-novine“ organizuju hajku na ljude

Fašistički poziv na linč Pavla Ćosića

Na portalu „E-Novine“ koji uređuje i piše skoro sve tekstove Petar Luković zvani Pera Etiketa, u ponedeljak 16. jula 2013. godine osvanuo je otvoreni poziv na linč Pavla Ćosića, koji je i ranije u krugovima bliskim samozvanoj Drugoj Srbiji proglašavan za fašistu. U ovom tekstu je nazvan nacistom.
Ali to, naravno, nije sve. Luković u svom prepoznatljivom maniru, u tekstovima koje štancuje svakodnevno i koji su svi od slova do slova skoro potpuno identični, i koji u svakoj rečenici moraju da sadrže reč fašizam i njegove derivate u vidu raznih prideva, priloga, zamenica i brojeva, kao da je to neko pravilo, ne zaustavlja se samo na tome.
Kao povod za ovaj tekst poslužio je telefonski poziv Nataše Kandić, bivše direktorke Fonda za humanitarno pravo, u kojem ga je ona zamolila da svojim britkim stilom reaguje na lažnu vest objavljenu u satiričnoj rubrici u „Pečatu“ pod nazivom „Agencijske vesti po izboru Pavla Ćosića“. Ova rubrika izlazi oko četiri godine i pojavljuje se u svakom broju ovog magazina. Zašto je Luković angažovan da pozove na linč Pavla Ćosića baš zbog ovog teksta, nije teško zaključiti. Na meti satire našla se gospođa Kandić koja je pretpostavila da će zbog ovog teksta neko da je ubije. Međutim, možda je nekom nejasno zašto bi je ubijao (a Luković vrcavo doda je „i silovao“) baš zbog ovog više nego očigledno šaljivog teksta, a ne zbog ozbiljnih saopštenja koja je ona ranije kao direktorka Fonda potpisivala i koja su bila neuporedivo gora i sramnija od ove šale. Zato što je ona saopštenja potpisivala ona sama, a ovo je pisao neko drugi, pa pošto ta bratija nije u stanju da istrpi ni najbenigniju šalu na svoj račun, obračunava se najtežom medijskom artiljerijom, upravo svojstvenom fašizmu i nacizmu. Lepljenjem etiketa, pozivanjem na mržnju i na linč. To je klasična hajka na ljude kakvu Nataša Kandić i Petar Luković sprovode već decenijama, a da im u gradu u kojem žive nije pala dlaka s glave. Naprotiv, setimo se kako je Nataša Kandić hvalila što je razvalila šamarčinu nekom kosovskom Srbinu na nekom mitingu pošto se i on šalio na njen račun.
No, da se vratimo na Perin tekst iz E-novina. Evo šta još piše o Pavlu Ćosiću u njemu: Fašisti raznih boja i oblika postali su vrlo nervozni; u zanimljivom političkom trenutku nakon potpisivanja Briselskog dogovora i dobijanja datuma za pregovore za ulazak u EU – ostalo im je samo da bacaju drvlje i kamenje na svoje ideološke neprijatelje, služeći se onim što najbolje znaju: podmetačinama i lažima. To je podnaslov ovog teksta koji se inače zove “Fašistički poziv na linč Nataše Kandić”.
Pera ladno misli da smo dobili datum za pregovore! Da li misli ili seje laži, drugo je pitanje. Pre će biti da je ovo drugo, ali o novinarskoj etici Pere Lukovića ne treba posebno govoriti.
Dalje: Tako se pre nekoliko dana na stranicama ultranacističkog tjednika „Pečat“ (čiji je glavni urednik Milorad Vučelić, nekadašnja desna medijska ruka Slobodana Miloševića) pojavio tekst koji bi teoretski trebalo da bude humoreska/kozerija ili desničarska satira, potpisan od strane nesrećnog Pavla Ćosića, samozvanog književnika, koji je uobrazio da je duhovit. Prenosimo, u originalu, ovu fašističku pošalicu, sa „Pečata“. 

Istina, na ovu lažnu vest upecali su se neki opskurni srbski portali na koje se Luković i poziva. Likujući, naravno, jer to je najjači dokaz za četništvo i fašizam.

Ispod teksta iz “Pečata” ide fotka Pavla Ćosića skinuta sa interneta (a da sve bude apsurdnije, ova fotografija je snimljena prilikom jedne humanitarne ekološke akcije u Obrenovcu), a ispod fotografije očekivani potpis za sliku: Nacista koji veruje da je duhovit: Pavle Ćosić, autor SS-pošalice.
Pera Etiketa nastavlja, pošto ovo očigledno nije dovoljno, valjda je Nata naručila određen broj slovnih znakova: “Opštepoznato pravilo da nacionalisti, nacisti, vajne patriote, desničari i fašisti s četničkim prefiksom – baš nisu u ljubavi sa inteligencijom, pokazalo se onog trenutka kad su, poverovavši u laž, počeli da šalju komentare, uvereni da je ova kretenska humoreska – gola istina.”

Moramo se zapitati zašto Pera baš toliko insistira na fašizmu i nacizmu. Nekad, do pre samo godinu dana, on je ove atribute koristio samo jednom u svakoj rečenici, a iz ovog teksta vidimo da i u najkraćoj rečenici on to koristi najmanje dva puta. Logično, pošto su te etikete, kao i sve druge, sklone inflaciji. Za godinu dana možemo očekivati da će se pojavljivati praktično samo ove dve reči u svim tekstovima. Otprilike ovako: „Nacistički fašista četničkih boja sklon nacizmu i fašizmu koji se na klerofašistički način ponaša u maniru nacizma sa fašističkim predznakom, dokazani nacista Taj i Taj, imao je danas fašističko-nacistički somnabulni verbalni nacistički incest”.

Mislim da odgovor na ovo pitanje zašto Pera toliko insistira na nacizmu nije težak. Zamislimo da je danas 1941. godina, da Hitler sa svojm superiornom vojskom hara Evropom pod parolom “Ujedinjena Evropa”. Srbija potpisuje Trojni pakt, izbija državni udar, kraljevska porodica se beži u London i Srbija je okupirana. Šta mislite, na čijoj strani bi bili Petar Luković i Nataša Kandić? Na starani moćne Nemačke ili na strani otpora okupaciji male Srbije u kojoj mahom žive Srbi?

Za kraj, kad već posle toliko godina, makar i na ovakav način stupam u kontakt s Perom, želim da mu poručim da mi još uvek duguje honorar od poslednjeg broja počivše “X Zabave”, a i kad smo već kod silovanja, da ga podsetim da je Nela Šukara mesec i više dana prolazila kroz pakao posle Perinog pokušaja da je siluje u zaključanoj prostoriji u redakciji „X Zabave“.

Нема коментара:

Постави коментар