петак, 29. август 2014.

Хоћемо на журци да пијемо капућино!

Београд, 29. 8. 2014. - Институт за алтернативну лингвистику најавио је протест испред Института за српски језик при Српској академији наука и уметности, Матице српске у Новом Саду и Одбора за стандардизацију српског језика.

Ова неформална организација залаже се за доследну примену Вуковог правила „Пиши као што говориш, говори као што је написано”.
У саопштењу ове организације каже се да је у реформисаном правопису пресликан облик датива и локатива журки уместо више него распрострањеног журци. Исто тако, упркос томе што цела Србија каже капућино, Правопис и нормативисти остају тврдоглави у примени правила да се свако италијанско ч (које се изговара ближе нашем ћ) транскрибују као ч, па тако и даље истрајавају на потпуно неприродном и смешном облику капучино. Као што је прихваћен изузетак у облику поздраву ћао, тако би без проблема могао да буде прихваћен и код капућина. Институт има и трећи захтев, а то је да се дозволи писање облика шорц, много природнијег уместо препорученог шортс.
Протест је најављен за петак, 5. септембар ове године испред свих трију организација, с почетком у 5 часова поподне. Протест ће предводити виђенији чланови ове организације чија се имена у саопштењу не наводе, али који су познати јавности од раније.
Такође, овом скупу ће присуствовати и неки нови, млађи чланови друштва, као и наши познати и признати лингвисти.
Пријаве за организацију протеста и учествовање у њему могу се слати на и-мејл адресу institut.zal@gmail.com

1 коментар:

  1. Sorry, али не може помешано. Или да се свуда промени у [ћ] или да свуда остане [ч].

    Ergo, aко: капућино, ћао, Ћићолина, Ћинећита исл, онда мора и ћинквећенто уметност, дуће Мусолини, Леонардо да Винћи, Дантеова Беатриће, Бенвенуто Ћелини, Ћезаре Борђа (или по шпански Борхија, никако *Борџија), породице Медићи и Палавићини итд.

    ОдговориИзбриши