понедељак, 14. август 2017.

СПАСИМО СРПСКИ ЈЕЗИК: „Курир” превршио сваку меру у правопису у само неколико речи о „Паровима” (ФОТО)

Пише: Др Милица Шекуларац 

Није нам страно да таблоиди греше, нарочито на нивоу Правописа. О томе се у неким пристојним медијима, као што је овај, често и пише. Међутим, нису све грешке и одступања од стандарда и норме исти. Пре неки дан налетех на вест (или шта је већ) из једног од наших најпознахијих таблода. Реч је, наравно, о „Куриру”.
У само неколико реченица наилазимо на чак девет нанизаних првописних, стилских, лексичких, нормативних и граматичких грешака у вези са текстом о ријалитију „Парови”. Осетила сам потребу да их подвучем и дам нацији до знања докле сеже неписменост у појединим „медијима”. 
Будући да нисам знала како то да урадим преко компјутера, замолила сам свог унука Немању да ми у томе помогне. Користим прилику да му се на овој услузи захвалим.

Обратите пажњу о како се срамотном тексту ради! Ту се не зна шта је придев а шта именица, ко пије а ко плаћа, а камоли шта је у ком падежу или времену. На крају, као шлаг на торту, излази и непостојећи придев „несређена”. И „*навикли” уместо „навикнули”. И некакав Instagram што не знамо ни шта значи уз нашу стару српску реч „профил” и то без икакве цртице. О осталом да и не говоримо...

1 коментар: