уторак, 20. септембар 2016.

СПАСИМО СРПСКИ ЈЕЗИК: Навала сакатог облика ЈЕ од ЈЕСТЕ сатире душу српског језика

Пише: Јовица Бјелобаба

Сигурно сте у последње време наилазили на конструкције које се могу чути чак и на националној телевизији, као што јесте, примера ради: „Премијер је отишао у Вашингтон” уместо правилног „Премијер јесте отишао у Вашингтон”. Овом помодарству подлегли су чак и поједини писци па тако међу млађим литератама можемо наћи и реченицу: „Димитрије је одлучио да им изађе у сусрет” уместо правилног и одавно зацртаног „Димитрије јесте одлучио да им изађе у сусрет”. Колико овај жаргонизам, настао вероватно под превеликим утицајем енглеског језика, јесте узео маха може се видети чак и из наслова у новинама, и то понекад престижним. Тако ћемо наићи на наслов у ком пише „Човек ујео пса” наместо једино правилног „Човек јесте ујео пса”. Из овог примера видимо да јесте у потпуности елиминисан глагол ЈЕСТЕ, до те мере да му није стављена чак ни крња и недопустива варијанта.
За крај, захваљујем се Политици што ми је пружила прилику да пишем о својим језичким запажањима и да ускликнемо још једном сви заједно: СПАСИМО СРПСКИ ЈЕЗИК!

(Аутор јесте професор социологије на Сингидинум универзитету и познати јесте публициста)

5 коментара:

  1. Pavlec, Pavlec, samo mutiš vodu... Gde ti jeste duša?

    ОдговориИзбриши
  2. Kako je u Riju? Čujem da se završila čak i paraolimpijada. Ili grešim?

    ОдговориИзбриши
  3. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  4. Вјерујем да би уважени Бјелобаба био напросто осупнут класичном динамичном конструкцијом Д. Дебелице која је постала главна упитна форма у теретани Соколског дома: "Шта ЈЕ се то десило?"

    За више (непотпуних) информација:
    http://bojan5150.wordpress.com/2016/05/27/seksualno-vaspitanje-u-teretani-sokolskog-doma-xvii/

    Иначе, невјерица. Брутална. Као и обично.

    ОдговориИзбриши