субота, 18. фебруар 2017.

Najnovija istraživanja pokazuju - Vučić i Nikolić u dogovoru.

Nismo li svi naseli da je došlo do raskola između Vučića i Nikolića i da su se samim tim otvorila vrata opoziciji? Za početak, kojoj opozciji? Jeremiću i prezeime onog zaštitnika građana kom ne mogu da se setim ni imena. Dobro, preterujem, znam da je neki Janković. A ja kao pratim šta se zbiva.
Više je nego jasno da su se Vučić i Nikolić dogovorili da zajedno izađu na izbore jer nijedan od njih pojedinačno ne osvaja ubedljivih 50% i svim građanima Srbije dokaz da je politika SNS, čak iako naizgled razdvojena, svejedno dobija više polovine od biračkog tela.
Računica je zapravo vrlo jednostavna. Vučić je od svojih agencija dobio informaciju da ni u kom slučaju, čak ni pored potpune medijeske podrške, ni pored svih biračkih spiskova ni pomoću Bugarskog voza, nikako u prvom krugu ne može dobiti više od pola biračkog tela, što bi potpuno otklonilo bilo kakvu sumnju da drugi krug postoji.
Međutim, iz istih tih izvora stiže invormacija da i Nikolić na izborima dobija makar neki procenat glasova, a to su uglavnom oni koji su se razočarali u politiku DS-a, ali nimalo zanemarljvi broj onih koji su naseli da je Toma ruski vazal. Za razliku od Vučića koji je Briselski vazal. Takvo stanje u medijima i među gledaocima se stvorilo mišljenje da je siroti Toma koji je inače zaslužan za dolazak na vlast SNS-am a tu stranku je i stvorio navodno jedva ubeđujući Vučića da mu se prikloni. Nije logičnije da su stranci učestovovali mnogo više u stvaranju SNS-a iz SRS-a koja je važila za najektremniju nacionalističku stranku? Bilo bi previše providno da je naziv SRS ostao isti, ali kao, urazumeli smo se, sad znamo šta hoćemo, a to je evropski put. A šta je evropski put nego priznavanja Kosova i sve što iz toga dalje sledi? Rasprodaja državnih preduzeća, totalni privredni kolaps, ukidanje radničkog pokreta jer industrije više nema, a slično važi i za poljoprivrednike jer su samo oni najuspešniji stavljeni na listu preprodavaca, Mada su i oni pod ucenom, jer ipak sve najvažnije finansijske tokove kontroliše Vučić.
Dakle, da li vi zaista verujete da postoji ikakav sukob između Vučića i Nikolića? Stvario stoje vrlo prosto. Ili će se njih dvojica izdvojiti kao glavni kandidadi, jer, kao što rekosmo, imaju sve medije, na šta pre svega mislimo na televiziju i jeftine tabloide, i još im nije nikakav problem da naprave izbornu krađu po sistemu bugarskog voza.
Da se ne lažemo, oni još uvek ne mogu da izgube. Nema teorije. Nama se to čini da je moguće jer komuniciramo sa ljudima koji su nam na istoj talasnoj dužini, ali veliki broj ljudi će za Vućića glasati samo zato što ih je potpuno demagoški ubedio da je on pošten, da radi za Srbju i da to radi barem 16 sati dnevno, za razliku od svih nas koji smo obične vucibatine.
A samo se zapitajte kolike ste vi to lenčuge samo da biste uopšte opstali i preživeli ovaj režim i sistem.

Drugim rečima, nema druge. Kao što sam dobijao insajderske informacije da će se Toma ipak kandidovati uz diskretan komentar da među njima postoji svađa, a onda se odjednom ispostavilo da su insajderske informacije bile tačne, a zaista mi je teško da poverujem da sam bolje informisan od recimo Dačića, I to je sve dopunjeno preko Sputnjika koji ima da nas uveri u to da su Nikolić i Rusi u mnogo bliskim odnosima, jer oni su prvijavili, ali je N1, dakle Ameri, to prvi preneo, ne možemo ništa drugo zaključiti sem da su se Acika i Tomica dogovirili da po svaku cenu zadrže vlast.
Čak i kad bi neki kandidat opozcije ušao u drugi krug, najnormalnije je i najočekivanije je da Toma izjavi: "Dajte moje glasove mom dugogodišnjem saradniku Aleksandru Vučiću."
Radi se o jednostavnoj matematici. Ni jedan ni drugi ne mogu da osvoje više od 50% glasova u prvom krugu, ali ako saberemo glasove onih koji su razočarani Tominom skrajnutošću u politici kroz ulogu predsednika (a takvih nije malo, pogotovo zato što je on najviše angažovan u politici s Rusima i Kinezma, ili nam ga barem tako predstavljaju), izvodimo zaključak da će se na vrhu liste naći dva konja iz iste ergele. Ali čak i da ne bude tako. Da recimo drugi po redu bude Jeremić, koji zasad ima najviše šansi da ga podrži čitava opozicija, koliko god šarenolika bila, i koji zasad ima makar neke minorne šanse da uđe u drugi krug, on ne može da dobije jer će Nikolić sve svoje glasove dati Vučiću. Makar deklarativno. Ali to je ogroman broj biračkog tela koji je glasao za njega i koji zajedno s Vučićevim sigurno prelazi više od 50%.
Da se Nikolić nije kandidovao, sve bi bilo mnogo neizvesnije. U glavama glasača bi se stvorila slika da ukupno biračko telo SNS-a, zajedno i sa Vučićem i sa Nikolićem i sa Dačićem ne prelazi polovinu onih koji izlaze na izbore, kao što sto me uostalom uverili na poslednjim izborima. U drugom krugu bi bez sumnje vlast preuzeo kandidat opozicije, vrlo tačno matematički, ali uz Nikolićevu kandidaturu, koja je očiti spin, za SNS ni u jednoj varijanti ne ostaje mogućnost gubitka, sem u slučaju da se desi neverovatan obrt pa da u drugom krugu Tomini glasači, uprkos njegovoj preporuci, ne daju glas nekom opozicionom konkurentu. Ta verovatnoća je vrlo mala, ali ipak postoji. Nije ni biračko telo tako glupo kao što nam se ponekad čini. Uverili smo se i sami u to nekoliko puta, pa zašto ne bismo i sada?
Tandem Acke-Toma naizgled pobeđuje, ali biračko telo u Srbiji je mnogo nepredvidivo, naročito kad se radi o drugom krugu izbora. Ajde da vidimo.

2 коментара: