недеља, 30. јул 2017.

SPASIMO SRPSKI JEZIK: Srpsko društvo za savremenu lingvistiku traži ukidanje ćirilice

Ugledno Srpsko društvo za savremenu lingvistiku koju predvodi uvaženi lingvista Milorad Kovačević i koje se više puta istaklo u svom pregalačkom radu za borbu za srpski jezik (pamtimo ih po štrajku glađu zbog nepravilne upotrebe glagola trebati i po uništavanju objekata koji u nazivu sadrže pravopisne greške), ovaj put se oglasilo na konferenciji za štampu saopštenjem koje sadrži predlog o ukidanju srpske ćirilice. 
U ovom saopštenju se ističe da je ćirilica zastarelo i teško upotrebljivo pismo u današnjoj eri modernih i brzih komunikacija, da je proizvod srpskog nacionalizma i šovinizma, da njeni propovedači podsećaju na fašističku huntu i da je ćirilica u suštini pismo modernog pravoslavnog fundamelističkog nacizma koji iz dana u dan uzima sve više maha. 
„Sve većim širenjem ćirilice i pokušajem državnog vrha da se uvede kažnjavanje onih koji se služe modernom latinicom kojom se koristi sav civilizovani svet, i koje je oficijelno pismo mirovnjačke organizacije NATO, kao i ostalih humanitarnih organizacija kao što su Crveni krst i Savet bezbednosti, zapravo se radi na širenju velikosrpskih hegemonističkih ideja.”, ističe se u saopštenju. 
Dr Aleksandra Belčević, potpredsednica Društva, ujedno i pijarka Udruge za borbu protiv funkcionalne nepismenosti, više puta nagrađivana za dostignuća u promicanju borbe za prava insekata i ameba, napomenula je da se radi o umerenom predlogu koji će osuditi nacionalisti, što će biti najbolji znak da je predlog na dobrom putu. Ona je takođe dodala da iza ovog Društva ne stoji nijedna vladina organizacija, niti ijedna organizacija iz inostranstva koja finansira ovu kampanju. Radi se samo o pokušaju da se Srbija napokon prizove realnosti i da se prihvate stvari na terenu.
„Osvrnite se malo oko sebe”, rekla je „Skoro svi natpisi na ulicama glavnog grada Srbije ispisani su latinicom, čak i tabloidne novine koje se vode velikosrpskim šovinizmom izlaze latinicom. Ćirilicu možemo videti samo u oglašavanju patriotskih i zaostalih političkih snaga koje pripadaju prošlosti. Slično kao i u slučaju Kosova, prizovimo se realnosti, jer je proterivanje ćirilice jedini način za evropske integracije i da se najzad približimo Evropskoj uniji velikim koracima, tom divnom i poštenom savezu koji opstaje isključivo na vrednostima moderne civilizacije”.
Na kraju konferencije za štampu, novinari i ljubitelji ove organizacije počašćeni su domaćim šampitama, danskim trešnjama, burgundskom tortiljom sa čipkom, kao i breskvama od lososa. 

Milan Zonić

Нема коментара:

Постави коментар