понедељак, 28. август 2017.

СПАСИМО СРПСКИ ЈЕЗИК: Основано удрузење Цирилица

Београд - Усред бурне расправе о цирилици и латиници која теце паралелно с расправом да ли су нам квацице, односно дијакритици, уопсте потребни, будуци да се у свакоднавној комуникацији преко интернета, друствених мреза, смс-порука, цетовања и сл. показало да се одлицно разумемо и без њихове употребе, јуце је у Београду основано удрузење цирилица које це се, како је истакнуто, борити за осисану цирилицу, насталу по угледу на осисану латиницу. Ово писмо се такодје назива целава цирилица.
Председница новооснованог удрузења Јелена Пилиповска, лингвистица и лингвисткиња, истакла је на медјународној конференцији за стампу да нема потребе користити толика слова, кад се лако споразумевамо и са оволико.
– На овај нацин српска цирилица, али и латиница, у складу са светским трендом језичког поједностављивања и језицке економије, одсад це имати само 24 слова, односно гласа. Укидају се накарадни и смесни знаци ч, ћ, џ, ш, ж и ђ, а удрузење це до краја године заврсити нацрт израде избацивања јос неких сувисних слова као сто су в, х и з, истакла је Пилиповска, како би се сто пре стигло до зацртаних 20 знакова.
На крају конференције на којима су се слузиле сампите и зито, отворена је фласа сампањца у име тога сто је Министарство просвете вец дало сагласност да се медју младима популарна „целавица” вец од следеце сколске године уци од првог разреда основне, уместо одавно застареле ћирилице. Министарство је такодје замолило владу да се предузму казне против оних који буду наставили да користе заосталу и фасистицку „пуну” ћирилицу и латиницу. 

Нема коментара:

Постави коментар