понедељак, 26. фебруар 2018.

SANU - BOSANIZMI U SRPSKOM JEZIKU - UZROCI I POSLEDICE

Mnogi nesporazumi se javljaju u vezi sa standardnim srpskim jezikom, a u temelju svega toga pre svega jesu slaba znanja o vlastitom jeziku, rečeno je na tribini koja je održana u Beogradu.Srpska akademija nauka i umetnosti već dve godine svakog meseca održava tribinu srpskog jezika na kojoj se govori o aktuelnim pitanjima unutrašnje komunikacije u srpskom društvu. Na tribini pod nazivom “Bosanizmi u srpskom jeziku – uzroci i posledice”, govorili su dr. Mato Pižurica, profesor Radojica Prženica, a izlaganje i razgovor vodio je vodeći stručnjak za srpski jezik i filolog, akademik Tvrtko Prćić.

Ovom prilikom je ustanovljeno da bosanizmi predstavljaju nametnuto strano tkivo. Bosanizmi su već 25 godina uvreženi u srpskom, a kako je rečeno, najviše u javnom govoru.
Npr. AKTUELNOST, SASTAVNI, TAČKA, NOSILAC, POVODOM, DJELIMIČNO, ODBRANA, PROTIVRJEČNOST, ANAHRONOST, KO, IKO, SAVREMENI, UPOTREBA, ZLOUPOTREBA, ŠTA, HISTORIJA... reči su, po rečima Prženice, koje se često mogu čuti u srpskim medijima. Iako za svaku od ovih reči postoji adekvatan izraz na srpskom jeziku, često im se daje prednost u odnosu na srpske izraze: 
AKTUELNOST, SASTAVNI, TAČKA, NOSILAC, POVODOM, DJELIMIČNO, ODBRANA, PROTIVRJEČNOST, ANAHRONOST, KO, IKO, SAVREMENI, UPOTREBA, ZLOUPOTREBA, ŠTA, ISTORIJA... 
Kao zaključak ove tribine, izražava se zabrinutost i konstatuje se da je to sramota jedna.

https://www.youtube.com/watch?v=IsDxLYwwBgw

1 коментар:

  1. Mislio sam da si izmislio tekst, a kad sam otvorio link prvo sam pomislio da je Top lista nadrealista. Hahahahaha
    Sunce ti poljubim... Ima Top lista jedan skeč koji govori isto samo u drugim okolnostima.

    ОдговориИзбриши