петак, 11. јануар 2019.

Примери за употребу Речника синонима


Српски речник синонима Павла Ћосића изашао је средином децембра 2018. године у суиздању Прометеја и Корнета.
Овде доносимо примере за коришћење речника. Будући да су речи унутар одредница, али и у регистру, етикетиране, уз помоћ овог речника можете сасвим изменити стил свог израза.
На основу ове једне мало апсурдне приче, можете се уверити и како.
Више о овом речнику можете прочитати овде.



ПРИМЕРИ

1. ОБИЧНО (ПРИЧА)
Луда ленштина и покварењак Миодраг Тодоровић без разлога је побегао од куће пошто је окрутно пребио своју девојку помисливши да је убио. Али то заправо није била девојка већ обична играчка, велики плишани меца. Очито прилично пијан, Миодраг је отрчао код својих родитеља и рекао им да је случајно одузео живот Лани Голубовић зато што је превише причала и каљала га да је промискуитетан. А да је у питању неспоразум и да је бежао без потребе показало се кад је Миодрага Лана назвала телефоном да га пита куда се то шета цео дан.

2. ВЕСТ ЗА ТВ, НОВИНАРСКИ
Луцкасти беспосличар и препредењак М. Т. непотребно је умакао из свог дома након што је брутално претукао своју љубавницу мислећи да је усмртио. У ствари, није то била жена него најобичнији предмет за игру, џиновски меца. Очигледно добрано припит М. Т. побегао је код мајке и оца и казао им да је нехотице погубио Л. Г. зато што је превише брбљала и блатила га да је похотан. Да се ради о бесмислици и непотребном бекству, М. Т. је сазнао кад га је Л. Г. позвала на мобилни да га пита где скита цели дан.

3. АДМИНИСТРАТИВНО, ПРАВНОШашави згубидан и превртљивац Миодраг Тодоровић без потребе се дао у бег из стана пошто је брутално изударао сопствену девојку сматрајући да је послао на други свет. Де факто, то није ни било лице женског пола него најординарнија играчка, медведић повеликих димензија. Засигурно у поприлично алкохолисаном стању Тодоровић се дао у бекство код својих најближих, те им испричао како је без намере лишио живота Лану Голубовић јер је преко сваке мере изговарала неприличан текст и ружила га да је ласциван. Да се радило о апсурду и излишном узмицању пред лицем правде, Тодоровић је установио кад га је Голубовићка дозвала путем телефона како би га приупитала куд се читав дан бесциљно кретао.

4. КОЛОКВИЈАЛНО, ФАМИЛИЈАРНО, РАЗГОВОРНО
Онај безглави клошар и љига Тоша џаба је фурнуо пошто је анимално измлатио ону своју рибу, убеђен да је саставио са земљом. А пази штос, то уопште није била његова цица него она обична плишана мечка, али корпулентна. Мортус пијан, Тоша је одмаглио право код својих и одма' им испричао да је грешком насмрт дотукао Лану јер је невиђено торокала и друкала га због развратног понашања. Скапирао је да се без везе крио тек кад га је Лана позвала на мобилни да га пита где се он то смуца цео дан.

5. АРХАИЧНО
Заумни степихлеб и ванцага Мића Тодоровић залуду одјезди на концу заторног чибукања своје веренице, све држећи до тога да је одаслао на други свет. Но, то ни најмање не би његова заручница, већ ваздашње баршунасто играло, исполински медвед од кадифе. Зорно поднапит, Мића одмагли право у својих најмилијих, те им исприповеда где умори нехотимице драгу му Лану, наводно услед одвећ големог нагваждања и профанирања и блудочињења. Да се радило о излишном уклањању тиквом без мозга, Мића је дознао тек након Ланиног телефонског вабила с питањем куда се клатарио васцели днев.

6. НАРОДСКИ, ОПСЦЕНО, БЕЗОБРАЗНО
Онај чукнути јебиветар и пизда Тоша је за чист курац запалио из свог кокошињца и животињски пребио пичку оној фуфици  и чак мислио да је рокнуо. Ал јебига, то није била уопште та дронфуља него оно помагало, она мечка на надувавање. А онда је цупи Тоша, очито разваљен од неке крџе ко буља, уватио џаду па право код кеве и ћалета и њима сложио жваку да је као случајно звекнуо јер је превише кењала и још га дркала за то што кара са стране. А да се тотално зајебо му је дошло из дупета у главу тек кад га је та Лана цимнула на мобилни и питала га: „Де се бре то јеботе цео дан курваш?”.

7. ДИЈАЛЕКАТСКИ 1. НИШКИ ПОДДИЈАЛЕКАТ
Миодраг Тодоровић, један ударен бадаваџија и покварењак, џабе си уватио штуру пошто је животињски очукао женску, јер је мислео да је утепао. Ал испало да то није била девојка него обична играчка, огромна мечка. Очевидно да се Миодраг био нацврцао, и да је такав побего код његови и реко им да је случајно склесао Лану Голубовић зато што је претерано блебетала и правила га на манијака. Кад га Лана окренула на мобилни да види де се поваздан маје, видео је да је све то глупост и да је за ништа бежао.

8. ДИЈАЛТЕКАТСКИ 2. САНЏАЧКИ МАКРОДИЈАЛЕКАТОна манита мрцина и хоштаплер Мићо ти је без иђе икака разлога шмугно откуће јер је ко хајван сажего своју цуру, па је сконто да је кокно. А то у ствари и није била жена, него ти је то боготи била она играчка, онај плишани медо. Безбели да је пофино ушикани Мићо одма сјарго код мајке и ћала и реко им да је намртво име с’ргењо Лану јер је млатикурцала ко ишта и љагала га по чаршији да је курвар. Е, ал то је била чиста баљезгарија, нако је безвезе уфатио штуру, а то је јäко утувио углаву кад га је Лана окренула на моб да га пита ђе се то скитара по васцијели дан.


9. ДИЈАЛЕТАКТСКИ 3. ТИМОЧКИ ПОДДИЈАЛЕКАТ (ПИРОТ)
Онија налудњичав залудњар и билмез Мич киднул одома бези икакав зор, а понапред си је крвничћи претепал девојчето мислећи да ђу је утепал. А оно това у ствари неје ни била жена, него најпроста играчка, голема мечка. Такв бш увоштен од пијење, Мич побегал код његовити и рекл њим да је бађим случајно увоштал Ланку за това што је млого ломотила и лебедила да одлати по жене. Да је све това са било без ич и бези зор бегање, Милорад, а то је Мич, је сазнал кад га је Ланка окнула на мобилни да га питује куде се сурца цел дн.

10. ДИЈАЛЕКАТСКИ 4. ВОЈВОЂАНСКИ МАКРОДИЈАЛЕКАТОнај бандоглави шалабајзер и ђилкош Тодоров Мића бадава је бегао од куће кад је бездушно опаучио своју женску и мислио да ју је докусурио. А то није била девојка нег велика плишана лутка, мечка. Ондак тако ваљано накресан, Мића ома отидне код матере и бабе и каже им да је канда убио Ленку Голубовић јер је превише торокала и срамотила га да је бећар. А да је све био обичан курцшлус и да је залуд јурцао видло се кад је Ленка позвала Мићу на телефон да га пита ди орца поваздан.


Нема коментара:

Постави коментар