петак, 5. мај 2017.

СПАСИМО СРПСКИ ЈЕЗИК! Радован Дамјановић доказао да су све енглеске речи старосрпске

За г. Дамјановића многи нису чули. Овај скромни и ванредно начитани интелектуалац бави се већ деценијама историјом српског народа кроз језик и етимологију. Прославио се храбрим порталом српско-српски језик, а однедавно и гостовањима на неким мањим телевизијама уз тврдње да опасности од тзв. туђица, позајмљеница или страних речи нема јер су све оне ионако пореклом српске, јер је српски први језик којим је проговорио човек, а како истиче Дамјановић, можда и сам Бог.

Специјално за наш портал, Радомир Дамјановић износи неке од закључака до којих је дошао преданим радом.
Многи мисле да је таговати енглеска реч, али то заправо долази од старосрпског тег што се односи на предмет тачно утврђене тежине који се стави на вагу па се тако односи на мерење других предмета на ваги. Баш као и таговање у односу на друге особе на фотографији. Исто тако, ако неко мисли да је скроловати енглеска реч, љуто се вара. То потиче од старе српске речи скролит (у новосрпском познатије као скровит до чега је дошло услед традиционалне српске средњовековне алтернације познатије под именом промена В у Л), а то значи исто што и скривен... Одатле по екрану треба скроловати (тачније скрововати) да би се дошло до оног скровитог, што се не види на први поглед на екрану. Примера има још небројено, али сви наводе на старе српске речи старе најмање осам до дванаест миленијума. Поред ова два више него очигледна примера можемо навести и глагол меншеновати који потиче од старосрпског мен, у значењу човек (што су касније преузели неки германски језици као што је енглески) + шен (од данас познатог глагола шенлучити). Дакле, од давнина се знало да се мисли на човека који воли свуда да се појављује, а у новије време се то пренело на људско шенлучење по друштвеним мрежама и интернету уопште (интернет је, иначе, такође стара српска кованица настала спајањем речи интер и нет).
Неки се можда питају откуд назив фајл за документ сачуван у рачунарској бази или на интернету. И ту је објашњење више него јасно. Фајл је реч која је од стране колонизатора Енглеза преузета од старог српског израза фајда, у значењу корист, добит, оно до чега су Стари Срби стизали записивањем закључака у своје блокчиће и нотесе до којих су долазили бележењем мудрих закључака око XI века пре нове ере, а помоћу којих је настала и Одисеја, стари српски спев који се у новије време злурадо и тенденциозно приписује слепим старим Грцима. И до ове забуне је дошло тако што се пренебрегнула, односно намерно заборавила, древна промена Д у Л, коју је још у IV веку п.н.е. забележио српски филолог Немања Растко Котроманић, анализирајући грчке речи настале из старосрпског.
Господин Радован Дамјановић није желео даље да нам открива до којих је још закључака дошао, а показао нам је књигу у којој је забележио 140.000 наводно страних речи, а које су заправо српске и поред којих је забележио тачно и необориво порекло сваке од њих. Уколико желите да сазнате тајне из ове његове књиге, можете му се јавити на телефон 061/1889655. Разоткривање порекла сваке од ових речи наплаћиваће се по договору и уз опште разумевање јер, како каже Дамјановић, свестан је у како тешка времена живимо, а и он је спреман да помогне убогим и несрећним људима без икакве новчане надокнаде. Овај врхунски интелектуалац своје клијенте прима у свој студио сваког радног дана од 14 до 22 часа.






1 коментар: