понедељак, 16. јануар 2017.

Kakva budućnost čeka selfija (pretprojekcija)


Iako relativno nova, selfi je internacionalna reč čije značenje ne moramo objašnjavati. No, budući da je upotreba ove imenice sve rasprostranjenija, možemo predvideti da će vremenom dobiti i nova značenja od kojih se neka već naziru. Gotovo je izvesno i da će se preneti i na druge vrste reči. Evo male prognoze.


selfi1 m fotografija samog sebe, obično na digitalnom fotoaparatu ili na mobilnom telefonu. Selfi može biti urađen i direktno upiranjem objektiva u sebe (i druge ljude) ili preko ogledala (Odličan selfi, sestro, svaka čast!; DB) čovek sklon sebičluku, sebičnjak (Najpre sam mislila da je častan čovek da bi se na kraju ispostavilo da je okrenut samo sebi, najobičniji selfi od čoveka; SG4) osoba zaljubljena u sebe, narcis (Ona je toliki selfi da i ne primeti da po bar sat vremena dnevno provede diveći se sebi u ogledalu; ČK)
selfi2 prid. neprom. (komp: selfiji, selfičniji) arogantan, pun sebe, narcisoidan (Tog dana je Vulić  bio toliko selfi da je delovalo kao da je oslobodio Mitrovicu)  sebičan, samoživ (Prikazivala mi se kao darežljiva i širokogruda, kad ispade potpuno suprotno, ona je tipičan selfi; Znh)  opterećen fotografisanjem samog sebe (Brate, ona po ceo dan samo sebe fotka, ona je toliko selfi da ne vidi prst pred nosom; LG-NC)  samosvojan, onaj koji je u stanju sve da učini na svoju ruku, sposoban, vispren (Mesi je oduzeo loptu Ronaldu, probio se kroz čitavu odbranu i zabio gol pod prečku. Kakav selfi od fudbalera!; OMC)
selfi3 pril. sebično, samoživo (Ovo što si učinio, bilo je suviše selfi; AGM) spretno, domišljato (Svaka čast kako si mu selfi odbrusio; GMT3) arogantno, sebično, narcisoidno (To što je Vučićević učinio sinoć, bilo je bezmalo selfi, NK2)

1 коментар:

  1. Ahahaha!!! Dobra prognoza. Ladno će da se primi neko od prognoziranih značenja. Možda najpre ono "ne budi selfi", ili politički korektan Bora Čorba, "draga, ne budi selfi".

    ОдговориИзбриши