уторак, 3. јануар 2017.

Pravi pisci lažnih doktorata traže legalizaciju svoje delatnosti

Be92, 3. 1. 2017 - Udruženje sastavljača akademskih radova (USAR), obratilo se javnosti cirkularnim pismom medijima i društvenim grupama tražeći da ono čime se bave bude legalizovano. Da podsetimo, radi se o zasad ilegalnom udruženju koje nudi svoje intelektualne usluge studentima, doktorandima i ostalim akademskim građanima tako što prodaje svoje znanje kroz pisanje seminarskih, master, magistarskih i doktorskih radova i disertacija. Radi se mahom o vrlo mladim, talentovanim i veoma obrazovanim ljudima koji žive od prodaje svojih sposobnosti i znanja.
Kako navodi predsednica Kristina Marković Maki, koja je iz razumljivih razloga želela da ostane anonimna, u današnjem svetu punom transparentnosti i saznajnosti, u kom čak i najviši državni funkcioneri imaju dokazano lažne diplome, neshvatljivo je da oni koji te radove pišu zarađuju tako malo u odnosu na ono koliko truda ulažu u svoj rad. A sve zbog toga što je ova delatnost zabranjena zakonom.

– Mi se doslovno i bezmalo kao prostitutke provlačimo kroz život pronalazeći ilegalne puteve za svoje usluge, koristeći čak i lažna imena kako ne bismo bili javno žigosani ili proganjani od strane društva i vlasti. Čak i same prostitutke imaju neuporedivo veća prava od nas jer je opštepoznato koje su sve javne ličnosti, glumice, voditeljke, starlete i sl. umešane u ovaj biznis. A niko ih zbog toga ne dira. A nas koji ne prodajemo svoje telo nego znanje, duh, um, mozak... nazovite to kako hoćete, policija ganja kao najokorelije kriminalce, uprkos tome što većina nas nema nikakve sukobe sa zakonom i uprkos tome što skoro niko od nas nije javna ličnost. Nije li onda društveno prihvatljivo da i naš rad bude barem isto tako cenjen kao i onaj koji obavljaju seksulane radnice i radnici? – zapitala se na kraju pisma Marković.
Zasad nema nikave reakcije ni iz Vlade ni iz Skupštine Srbije, a u Ministarstvu prosvete danas, kako nam je rečeno, niko nije bio raspoložen za razgovor na ovu temu. Oglasila se samo sekretarica iz skupštinskog kluba SNS-a Jadranka Nikolić, koja je takođe želela da ostane anonimna, kratkim komentarom da prodaja tela i znanja nije isto, te da će shodno tome radnice i radnici koji obavljaju delatnost pisanja akademskih radova i dalje biti pod prismotrom, osim, naravno u slučajevima kad obavljaju važne poslove u korist države i njenih službenika. Na kraju je dodala: „Znanje nije roba!”

 

Нема коментара:

Постави коментар